Cum facem cunoștință cu muzica la vârste fragede?

Muzica este prezentă pretutindeni în viețile noastre, ea fiind nu doar un limbaj universal, ci și un generator de stări. Ne-am putea gândi la ea și ca la un instrument ce facilitează integrarea copiilor noștri din punct de vedere social. Ei leagă mult mai ușor prietenii având ca element comun un instrument pe care îl studiază, o carte sonoră pe care o îndrăgesc sau un musical pe care îl consideră interesant.

Când spunem muzică, ne referim la un amalgam de beneficii, de diverse tipuri – medical, cognitiv, afectiv, social s.a.m.d, nu doar la relaxarea pe care ne-o aduce.

 

Nu este greu să ne dăm seama de ce copiii studiază această disciplină încă din primele clase: muzica antrenează memoria, intelectul devine vădit mai alert, iar funcțiile motorii se îmbunătățesc considerabil când aceștia aleg să studieze un instrument.

În anii petrecuți în calitate de profesor, am putut urmări îndeaproape dezvoltarea armonioasă a copiilor ce au ales să se împrietenească cu vioara sau pianul încă de la vârste mici. Am cunoscut copii timizi în comunicare ce au ajuns să înflorească și să se exprime cu încredere prin cântec sau vorbă.

Recomand părinților să aibă curajul de a-și înscrie copiii la cursuri de muzică, chiar dacă aceștia au vârste fragede – există cursuri pentru preșcolari, unde li se explică lucrurile pe înțelesul lor, într-o manieră totodată distractivă. Luând contact cu muzica de mici, vor fi entuziasmați de o nouă lume ce se deschide în fața lor.

Un beneficiu major al studierii unui instrument este creșterea stimei de sine a copilului. Momentul în care vede că este capabil sa creeze muzică singur la instrumentul ales, îi aduce copilului siguranță, dorința de a avansa, dorința de cunoaștere. Devine încrezător în forțele proprii și începe să își modeleze personalitatea.

La  „Fine Arts, Music and Japanese Studio, îmi place să cred că nu sunt doar profesor de muzică, ci un antrenor al entuziasmului și perseverenței.

Am vorbit despre cursurile de muzică destinate celor mici, dar sunt și alte maniere prin care îi putem apropia de muzică?

Desigur!

 

* Cărțile sonore interactive, precum Paco și lumea sa plină de note muzicale, sunt preferatele copiilor pentru că îi transpun în poveste, îi transformă în mici exploratori, pagină cu pagină, și le aduc senzații adutive ale instrumentelor REALE.

Recomand cărtile sonore interactive cu Paco dintr-un motiv simplu: am văzut zâmbetele pline de entuziasm ale micilor mei elevi și nerăbdarea cu care voiau să descopere cât mai mult din aceste cărți, iar o garanție mai sigură decât atât nu cred că poate exista.

*Alte modalități prin care putem să le facem cunoștință prichindeilor cu muzica sunt:

– jucării sonore
– versiuni mini ale instrumentelor orga, xilofon
– accesorii pentru ritm (clopoței, maracas, chiar și tamburină)
– kit de karaoke
– desene animate de tip musical
– cântecele educative
– cutiuța muzicală

Dacă ar fi să cuprind universul muzicii într-un singur cuvânt, aș alege DEZVOLTARE.

Fie că aleg să studieze vioară, pian sau alt instrument, copiii au de câștigat pentru că devin mai conștienți de acțiunile lor, mai conectați cu ei înșiși, și, să nu vă suprindă pe dumneavoastră, părinții, dacă încep să aibă rezultate mai bune la matematică: antrenamentul cu teoria muzicii își va spune cuvântul.

Așadar, spuneți DA muzicii în viața copiilor voștri.
Vă vor mulțumi mai târziu : )

Irina Răducanu,

Violonistă, Prof. vioară și educație muzicală

 

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    0
    X