Importanța artei și a iubirii în viața fiecăruia

Ce este arta? Este o întrebare uriașă care ridică încă multe întrebări și astăzi.

Răspunsul nu este evident, iar sensul evoluează de-a lungul timpului și civilizațiilor.

Putem spune că arta provoacă întotdeauna schimbări – mici, mari, personale sau universale. Scopul principal al artei este să provoace senzație. Ea este unică pentru om și această activitate nu are o funcție practică definită.

Arta joacă un rol mai mare în educarea copiilor decât ne dăm seama. Pe lângă stimularea învățării altor subiecte, citirea sau matematica; pictura, desenul sau modelarea sunt activități esențiale pentru dezvoltarea percepției, abilităților motorii fine sau interacțiunii sociale.

Din păcate, educația artistică este retrogradată în plan secund de multe familii și școli din țara noastră. Cercetările au arătat că arta joacă un rol vital, nu numai în dezvoltarea copiilor, ci și în învățarea lor de a citi și de a scrie.

Pictura, desenul, modelarea, cântatul sunt activități de bază pentru dezvoltarea biologică, educațională și emoțională a copiilor, dar și o necesitate spirituală. Prin intermediul lor, tinerii învață să-și exploreze mediul, să devină conștienți de ei și de ceilalți.

Voi enumera mai jos câteva planuri de dezvoltare personală în care arta oferă suport și contribuie activ.

  • Dezvoltare personală: activitățile artistice oferă oportunități de exprimare a creativității, de descoperire; ele întăresc respectul de sine și ideea pe care o avem despre noi înșine. Fiecare  operă de artă generează copilului sentimentul că a ajuns la o realizare.
  • Dezvoltare socială: este îmbunătățită atunci când copilul învață să coopereze într-o operă de artă colectivă. Copiii sunt conștienți de contribuția lor personală la munca colectivă și    dobândesc, de asemenea, un sentiment de apartenență la un grup.
  • Dezvoltare fizică: coordonarea mână-ochi, simțul ritmului sunt dezvoltate prin diferite forme de expresie artistică etc.

Pentru copii mici și preșcolari, conectarea propriilor emoții la cei pe care îi văd pe pânza tablourilor cunoscute le permite să aibă o punte de referință între viața reală și cea reprezentată de marii artiști.

„Prima mea carte de artă: Iubirea” de Shana Gozansky, conține 35 de opere de artă ce prezintă dragostea în toate formele sale, însoțite de un text scurt și blând, citit cu voce tare.

Titlul fiecărei opere de artă și numele artistului sunt incluse ca text secundar, pentru integrarea adevărată a narațiunii și informațiilor.

Această carte complexă și elegantă se potrivește familiilor iubitoare care își doresc să descopere frumusețea artei sub toate formele sale.

Prima pictură prezentată în carte este ‘‘Cele trei vârste ale femeii’’ cu un detaliu magnific din tabloul pictat de Gustav Klimt. Scena aleasă ilustrează iubire și intimitate, cea mai puternică legătură interumană, mama și copilul.

Observăm pruncul cum își sprijină capul pe trupul mamei, iar aceasta îl protejează și îi oferă siguranța și tandrețea de care are atâta nevoie.

Răsfoind cartea ajungem la tabloul intitulat ‘‘Mareșal Floriano Peixoto’’ pictat de Kehinde Wiley, asociat cu Iubirea te face să te simți curajos”.

Artistul și-a ales subiectul fiind motivat de interesul său pentru a pune în evidență și alte culturi și civilizații care au fost invizibile sau judecate în lumea artei.

Tabloul cu cei doi bărbați Afro-brazilieni într-o postură demnă și curajoasă încojurați de floricele, a fost la bază inspirat din faimosul monument dedicat mareșalului militar, celui de-al doilea președinte al Braziliei, Floriano Peixoto. În ciuda originilor sociale umile ale culturii de culoare, Wiley, transformă subiecții în simboluri de putere și valoare. Pune în evidență propriile pretenții de validare în istorie subliniate de privirile îndrăznețe ale celor două personaje.

Lăsându-mă surprinsă de toate selecțiile din carte, ajung la final unde descopăr ultima lucrare intitulată ‘‘Philadelphia Love’’ serigrafiată de Robert Indiana, sub expresia ‘‘Iubirea este iubire!’’

Închid această notă cu o reflecție. Pentru noi toți iubirea reprezintă lucruri diferite, o traducem prin gesturi, emoții, gânduri, simțiri și o experimentăm pretutindeni.

Avem puterea și binecuvântarea să învățăm și să arătăm copiilor ce înseamnă iubirea și cum se simte. De multe ori nu avem cuvinte pentru ceea ce este iubirea, ci mai degrabă simțim puterea celui mai important element care dă naștere și susține relațiile din viața noastră.

Pentru tine ce înseamnă iubirea?

 

Andreea Coțofană, Profesor de arte plastice

 

 

 

 

Leave a Reply

I accept the Privacy Policy

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

    0
    X