Știi ce este cel mai frumos la o carte pentru copii?
Poveștile scrise din suflete mari pentru suflețelele mai mici. Mai cu seamă, frumusețea literaturii pentru copii se ascunde în cuvinte simple, ilustrații creative și detalii mici, dar prețioase.
De aici a luat naștere și colecția de cărți cu văcuța Lieselotte. Una dintre cele mai iubite serii din biblioteca editurii Katartis.
Cu toții ne-am întrebat de multe ori, fascinați, care a fost scânteia ce a dus la crearea personajului Lieselotte, văcuța poștăriță, și ce o face atât de iubită de cei mici și mari.
Așadar, ne-am gândit să cercetăm îndeaproape acest mister și să aflăm câteva răspunsuri. Rămâi alături de noi dacă vrei să descoperi ce am deslușit.
Sursă fotografie: Der Vater von Kult-Kuh Lieselotte (wn.de)
Din mâini de copil și creație de adult...
Așa s-a născut Lieselotte. Din îndemânarea și pasiunea pentru ilustrații ale autorului Alexander Steffensmeier.
Alexander Steffensmeier desenează și pictează de mic, fiind un mare admirator al cărților ilustrate și al benzilor desenate. Astfel, bucuria de a spune povești prin imagini și-a descoperit-o la vârste fragede.
Și nu s-a oprit aici.
Ajuns adult, își cultivă pasiunea urmând cursurile Facultății de Design din Münster la specializarea Ilustrație. Aici începe aventura. Steffensmeier își propune în 2004, pentru lucrarea sa de diplomă, să scrie și să ilustreze o poveste pentru copii despre viața la fermă. Unde mai pui că, viața la fermă reprezintă o temă interesantă pentru cei mici.
Și cine putea reprezenta protagonistul perfect? Te las să ghicești.
Cum a prins viață aventura văcuței Lieselotte?
Crescut într-un sătuc din vestul Germaniei, își petrece mare parte din copilărie la ferma unchiului său, Franz. Și nu orice fermă, ci una cu sute de văcuțe.
Astfel, Alexander a știut încă de la început cum avea să arate locul acțiunii. Mai mult, acesta recunoaște că îi place să facă desene cu multe detalii. Și cum o fermă dispune de o sumedenie de lucruri și animale, autorului nu i-a fost foarte greu să dea viață schițelor sale. Plus că, așa cum îți spuneam, cunoaște foarte bine traiul la fermă.
Mai avea nevoie doar de o poveste bună…
După mai multe schițe realizate, autorul conturează cu migală, în cele din urmă, povestea: o văcuță care se comportă ca un câine de pază și îl fugărește zilnic pe poștașul ce aduce corespondența fermierei.
Totul începe cu prima carte a seriei, intitulată Lieselotte stă la pândă, apărută în 2006. În momentul în care fermiera începe să facă lucrurile pe dos, cum ar fi să ude oile sau să țesale găinile, văcuța noastră aventurieră începe să cerceteze situația. În cele din urmă, află că aceasta s-a îndrăgostit.
Dar de cine? Când la fermă sunt doar animale. Intuiești corect! De poștașul ce o vizitează zilnic. Cine altcineva ar mai putea veni la ferma lor atât de des?
Deși este considerat un animal matur, văcuța este conturată aici drept un personaj copilăros, pentru a nu afecta dinamica narațiunii.
Sursă fotografie: Alexander Steffensmeier | Ateliers Hafenstraße 64 (ateliershafenstrasse.de)
Ce l-a inspirat în crearea poveștilor cu Lieselotte?
Sunt mult de spus aici.
În cele mai multe dintre situații, autorul se inspiră din întâmplări banale. Spre exemplu, în cartea Lieselotte pleacă în concediu, apare ilustrată o mică stație prin care autobuzul trece o singură dată pe zi. Plimbându-se cu bicicleta prin locurile sale natale, Alexander a observat mici stații de autobuz în care acesta oprește doar o singură dată pe zi. Și așa i-a venit ideea. A creionat și a ilustrat perfect această scenă în cartea sa.
Pe de altă parte, este interesant și chiar haios, după cum mărturisește autorul, să transpui teme din lumea copiilor în viața de la fermă. Cele mai multe dintre situații sunt inspirate din problemele și interesele pe care le au cei mici în realitate.
Lieselotte este muza autorului, fără doar și poate
Și tocmai de aceea este atât de îndrăgită de cititorii noștri micuți de pretutindeni. Un personaj haios, isteț, cu spirit de aventurier, ce reușește să treacă peste orice obstacol și să se distreze simplu, dar frumos. De altfel, o lecție importantă pentru copii.
Și, referitor la întrebarea din incipit, cel mai frumos lucru al acestei serii de cărți pentru prichindei.
Sperăm că am deslușit cât de cât misterul și te invităm să rămâi pe aproape fiindcă urmează surprize.
Până data viitoare, spor la lecturat, căci sunt multe de-nvățat!
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QFh9Swqi92Q[/embed]