
Mutarea într-o locuință nouă, stres sau haos organizat
Deși motivele care conduc la schimbarea domiciliului sunt mereu justificate, pentru cei mici acestea pot părea insuficiente. Pentru ei, rutina deja creată, prietenii de la grădiniță sau de la școală, micile obiceiuri de zi cu zi cântăresc mai mult și determină o reacție mai puțin favorabilă. În special, pentru că această decizie li se impune de cele mai multe ori de către părinți.
Schimbările sunt dificile, iar pentru copii, cu atât mai mult. Capacitatea lor de adaptare este într-o oarecare măsură mai mică, mai ales pentru că universul lor este mult mai restrâns, iar gradul de înțelegere a situațiilor care duc la relocare este considerabil redus.
Ce poți face pentru a transforma această experiență într-una plăcută?
- Discută deschis
Știu, este ultimul lucru la care să te mai gândești acum. Când casa geme de cutii și cutiuțe, liste cu obiecte, planuri de transport, numai de stat la povești nu ai chef. Dar este esențial pentru micuțul tău. Mutarea poate fi traumatizantă pentru un copil, dacă subiectul nu este adresat și pe măsura înțelegerii lui. Dacă este preșcolar, poate nu va pricepe exact motivele, dar se va simți implicat în acest proces. Poți face puțină tatonare de teren chiar de dinainte, punând tema mutării în plan ipotetic pentru a afla care sunt sentimentele lui și ce ar trebui să ai în vedere.
- Implicare, implicare, implicare
Spuneam că este recomandat și chiar sănătos să-l implici în această decizie. Se știe doar că cei mici vor să fie centrul atenției și reușesc. De aceea îl poți face personajul principal al acestei experiențe. Roagă-l să te ajute să alegeți noul mobilier, să descoperiți atracțiile noii zone sau să găsiți acele decorațiuni care să păstreze sentimentul de „acasă în noua locuință”. În tot acest timp, te sfătuim să fii entuziasmat cât cuprinde. Un copil reacționează pozitiv la gesturile părinților și la ce transmit aceștia prin comportament. O atitudine relaxată și zâmbitoare îi va conferi siguranța de care are nevoie.
- Dă-i de lucru
Și nu mă refer pentru a scăpa de el. Pentru a-i spori încrederea oferă-i șansa de a contribui activ. Roagă-l să-și împacheteze singur jucăriile și cărțile preferate. Astfel va ști că îl vor aștepta și la noua locuință. Poți, de asemenea, să îi sugerezi să-și deseneze camera viselor. Astfel îi vei pune imaginația în mișcare și totodată vei avea o perspectivă asupra așteptărilor lui de la noua casă. Poate găsești acele mici elemente care i-ar face tranziția mai ușoară. Cu siguranță va aprecia.
- Evită un stres suplimentar
Mutarea într-un spațiu nou are destule provocări în esență. Deși, motivul principal al deciziei a fost, poate, necesitatea unui spațiu mai mare, acum nu este chiar momentul potrivit pentru a-l anunța pe cel mic că va dormi dintr-o dată singur în cameră. Este o schimbare deja suficient de mare de peisaj, amână temporar acest lucru și va veni de la sine. Oferă-i timp să se acomodeze.
- Acordă mai mult timp familiei
După mutare, o perioadă, dinamica va fi ușor alterată. Lucrurile și-au găsit alte locuri în locuință, rutina s-a modificat, la fel și parcursul prin casă este diferit. De aceea timpul petrecut împreună este esențial. În ciuda diferențelor, obiceiurile bine stabilite ale familiei trebuie să-și continue cursul. Serviți mic-dejunul așa cum v-ați obișnuit, păstrați ordinea periuțelor de dinți la baie și bucurați-vă de mici elemente de decor familiare. Poate picturile celui mic să-și recroiască drum către noul frigider sau jucăriile să-și revendice locul de onoare din noua cameră.
- Și bineînțeles, apelează la eroii micuțului tău
Dacă părinții sunt impas, un prieten este mereu răspunsul. Și poate ce-i mai la îndemână în acest caz sunt chiar eroii cărților care îi fac plăcere. Ajută-te în această situație de o poveste plină de emoție, dar cu final fericit. „Când acasă nu mai e acasă” este întâmplarea cu care rezonează toții copiii care urmează să schimbe locuința. Cu un limbaj accesibil, volumul este o invitație și pentru părinți în lumea celor mici și a sentimentelor ce-i încearcă în cazul mutării.
- Organizează o petrecere de casă nouă
Cei mici adoră muzica, dansul și jocurile, mai ales însoțite de dulciuri fel de fel. Organizează-le pe toate într-o petrecere care să-l binedispună. Astfel va ști că oameni dragi sunt mereu alături de el și are posibilitatea să-i vadă chiar dacă nu mai locuiește în același loc. Poți invita și alte familii cu copii, din rândul cărora, cu siguranță se vor naște prietenii.
- Poate un animăluț de companie?
Dacă ați ales să vă mutați pentru un spațiu mai mare, poți lua în calcul și varianta unui prieten necuvântător, mereu alături de el și foarte devotat. Acest lucru îi va înlesni perioada de acomodare la noua grădiniță sau școală sau până când își va face noi tovarăși de joacă și aventuri. În plus, un animăluț de companie îl va ajuta să fie mai responsabil și mai organizat. Și sunt atâtea suflete care-și caută o „acasă”.
Este o perioadă cu provocări pentru toți, dar împreună lucrurile își regăsesc armonia. Iar în casa unde cântecul e a doua limbă, dansul nelipsit și distracția din zori și până în seară, acolo este ACASĂ.