
Vrei să crești un copil prietenos, empatic și generos?
Unul dintre cele mai valoroase daruri pe care îl poți oferi celui mic este să îl înveți cum să-i ajute pe alții. Și, crede-ne pe cuvânt, nu este niciodată prea devreme ca puiul tău să recunoască semnificația unui astfel de gest și bucuria implicată.
Știm la ce te gândești acum. Cum reușesc să-l învăț pe copilul meu toate acestea? Da, poate fi o provocare. Dar creșterea unui prichindel este o provocare în sine.
Deși poate nu conștientizează la vârste fragede lecțiile morale pe care i le oferi, acestea se vor reflecta în personalitatea sa de mai târziu.
Din articolul de astăzi înveți cum poți pune bazele unui comportament altruist încă din copilărie. Așadar, rămâi alături de noi dacă vrei să afli mai multe, plus o scurtă povestioară despre cum trăsătura bunătății se reflectă prin ochii lui Franklin.
De la ce vârstă putem fi altruiști?
Așa cum ți-am spus anterior, nu există un moment anume din care cei mici devin apți pentru a fi buni.
De cele mai multe ori, o astfel de educație începe în cadrul familiei și se poate face încă de la vârste micuțe. Cum realizezi acest lucru? Arată-i că te poate ajuta cu lucruri mici, cum ar fi să strângeți împreună jucăriile sau să pregătiți prânzul.
Asigură-te că tu ești modelul copilului tău. În sensul în care, dacă tu ești o persoană altruistă care o ajută pe bunica cu cumpărăturile sau îi faci un favor prietenei tale, și cel mic va deprinde aceste trăsături.
De asemenea, învață-l că amabilitatea este o calitate de aur și că acțiunile și cuvintele noastre au impact asupra celor din jur. Dacă mama și tata sunt amabili unul cu celălalt, această atitudine îl va determina și pe puiul tău să adopte același tip de comportament.
Unde se învață cel mai bine amabilitatea și altruismul?
Ei bine, în momentul integrării într-un colectiv. Aici, copilul dezvoltă prietenii și interacționează și cu alte persoane în afară de membrii familiei.
Prieteniile din copilărie nu ar trebui subestimate, deoarece au impact asupra sănătății fizice și psihice a puiului tău. Mai cu seamă, prieteniile contribuie la dezvoltarea abilităților de natură socială, precum sensibilitatea față de problemele celorlalți. De asemenea, gândește-te că, în acest mod, copilul învață și regulile conversației, plus un comportament adecvat vârstei.
Totuși, nu există o formulă universală prin care cel mic poate învăța cum să fie o persoană altruistă și amabilă cu cei din jur. Modurile prin care copilul tău dezvoltă conexiuni cu ceilalți pot fi diferite. Important este să îl susții și să-l stimulezi prin puterea exemplului.
Să învățăm alături de Franklin
Ei bine, Franklin poate fi și el un model de bunătate și amabilitate pentru copilul tău.
Franklin, grăbește-te
În cartea Franklin, grăbește-te, veți descoperi împreună, tu și copilul, pe lângă tema punctualității, puterea bunătății și respectul față de prieteni.
Povestea ne spune că, Franklin se îndreaptă grăbit spre petrecerea aniversară a lui Ursache. În drumul său îl întâlnește pe Melcișor,care plângea din pricina faptului că nu va ajunge în timp util la aceeași aniversare. Gândește-te cât i-ar lua melcului doar să treacă podul. Așadar, decide să îl ajute și îl urcă pe carapace. O dovadă a prieteniei.
Franklin l-a găsit, al lui să fie
În cartea Franklin l-a găsit, al lui să fie, țestoasa simpatică găsește un aparat de fotografiat pierdut. Al cui să fie oare? Cum nu vede pe nimeni prin preajmă, începe să se joace cu aparatul împreună cu prietenii săi. Doar nu l-a furat, ci l-a găsit. Dar Franklin tot se simte vinovat. Așadar, împreună cu tatăl său, pun afișe prin tot orașul și merg chiar și la secția de poliție.
Dar proprietarul nu apare. În cele din urmă, Franklin duce filmul la developat și descoperă că aparatul îi aparține lui Ratonel. Așa că, merge și îl înapoiază și își cere scuze că l-a folosit. Dar Ratonel nu se supără, ci chiar îi mulțumește pentru că i-a găsit aparatul.
Un gest foarte drăguț din partea lui Franklin, din care învățăm, pe de o parte, să nu folosim lucrurile altora fără permisiune. Iar pe de cealaltă parte, descoperim frumusețea gestului altruist. Poate Ratonel nu și-ar fi recuperat niciodată aparatul dacă Franklin nu l-ar fi ajutat.
Franklin și Ziua Recunoștinței
Din povestea Franklin și Ziua Recunoștinței, copiii învață că, ajutorul pe care ei îl oferă, cât de mic, este foarte important, mai ales în familie.
În preajma sărbătorii de Ziua Recunoștinței, Franklin își ajută părinții cu recoltarea fructelor și legumelor, depozitarea lor și pregătirea gemurilor. Astfel, ajung să aibă cea mai îmbelșugată recoltă de până atunci.
Povestea este cu mult mai palpitantă, iar lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Dar te lăsăm să descoperi împreună cu cel mic!
Franklin și noul lui prieten
Ne întrebam mai sus unde se învață cel mai bine amabilitatea și altruismul. Bineînțeles, într-un colectiv.
Cu ajutorul cărții Franklin și noul lui prieten, învățăm să ne purtăm frumos atunci când întâlnim persoane noi.
O familie de elani se mută în vecinătate, iar Franklin își face o părere mai puțin drăguță despre ei doar pentru că nu mai văzuse niciodată un elan în realitate. Când ajunge la școală, găsește un nou coleg, Elanul. Domnul Bufniță îl roagă pe Franklin să fie amicul lui și să îl ajute să se integreze.
Deși nu este încântat la început, personajul țestoasă descoperă că Elanul poate fi un prieten pe cinste și un nou membru în gașcă. Astfel, ajung să își împărtășească o mulțime de lucruri și să lege o prietenie. Carevasăzică, să scăpăm de prejudecăți și să fim amabili cu cei din jur.
Fiecare povestioară are ceva special și ne învață câte un lucru important. Amabilitatea, generozitatea, prietenia sunt calități foarte importante pentru orice om. Iar ele se cultivă cel mai bine la vârste fragede.
A fi bun este un dar, a dărui bunătate este o virtute!