Cum reușesc cei mici să cunoască lumea?
Înainte de a răspunde, hai să facem un exercițiu. Îți amintești cărțile care ți-au fost citite înainte de a putea citi? Cele care ți-au stârnit imaginația pentru prima dată și te-au determinat să le redeschizi?
Ai ghicit! Vorbim despre enciclopediile pentru copii. Acestea îi introduc pe cei mici în universul cunoștințelor și le permit să descopere file pline de informații utile pentru cultura generală și nu numai.
Habitatele planetei Pământ, animale pe cale de dispariție, faună impresionantă, adâncurile mărilor, diferite culturi și multe alte subiecte surprinzătoare îi așteaptă pe toți piticii între paginile bogate ale cărților de non-ficțiune.
Dar care este scopul enciclopediilor? Hmm, hai să deslușim împreună misterul.
Ei bine, aceste cărți conțin informații despre toate ramurile cunoașterii sau tratează particular un anumit subiect într-un manieră cuprinzătoare.
Termenul derivă din grecescul „enkyklios paideia” și este utilizat încă din Antichitate pentru a face referire la cărțile necesare educației corecte a copiilor.
Enciclopediile sunt caracterizate prin înglobarea cunoștințelor referitoare la un subiect sau mai multe, într-un mod didactic, ordonat, relevant și neutru. Practic, acestea deschid orizonturile celor mici și îi ajută să afle mai multe despre lume.
Copiii sunt mereu curioși în legătură cu tot ce se petrece în jurul lor și încearcă fără încetare să dobândească mai multe informații. Această stare de spirit îi îndeamnă să exploreze și, astfel, ajung să învețe o mulțime de lucruri noi.
„Când?, Cum?, Ce?, Unde? și Cine?”
Mințile celor mici fac conexiuni neașteptate, iar ei devin capabili de a da mai multe răspunsuri întrebărilor de mai sus. Însă, este de datoria noastră, ca părinți, să le oferim o parte dintre ele sau să-i ajutăm să le găsească pe restul. Iar enciclopediile reprezintă un ajutor de nădejde în acest demers.
Dacă și micuțul tău este un adevărat căutător, te sfătuim să îl încurajezi să caute cât mai mult și să se împrietenească cu enciclopediile.
Fiecare copil are interese diferite, iar nivelul de înțelegere diferă de la o vârstă la alta.
Pentru cei mici, enciclopediile ilustrate sunt cele potrivite. Ilustrațiile prezentate alături de text explicativ îi ajută să-și dezvolte înțelegerea, fluența, vocabularul și alte abilități fundamentale.
Enciclopediile ilustrate pentru copii le oferă acestora posibilitatea să exerseze capacitatea de a înțelege ceea ce au citit sau ascultat. Astfel, piticii rețin mai ușor informații despre un subiect mai complex.
Mai mult, asemănător impactului cărților de ficțiune, și cele de non-ficțiune pot fi la fel de fascinante pentru cei mici, determinându-i să se îndrăgostească de lectură.
Ulterior, când mai cresc, rămâne ca pasiunea pentru citit să îi ghideze către științele care îi atrag.
Auguste Piccard obișnuia să spună că „explorarea este sportul omului de ştiinţă”. Pentru copii este mai mult decât atât. Explorarea este cheia tuturor rutelor către cunoaștere!