Cum ar trebui să arate o carte de geografie pentru copii?
Să fie o enciclopedie, cu ilustrații alb-negru, plină de informații fascinante. Sau să ne gândim la o carte cu multe personaje fantastice care zboară peste mări și țări și ne prezintă continentele. Ori este o carte ce cuprinde doar imagini, iar restul depinde de imaginația noastră.
Toate variantele sunt bune. Dar, la editura Katartis, copiii și părinții pasionați de geografie găsesc o carte specială, adusă de pe alte tărâmuri.
Cum îți sună „Geografie cu Ratonul Pălărie”? O carte ilustrată nemaipomenit, cu versuri și măsuri și-un personaj plin de viață.
Pe urmele Ratonului Pălărie
Cine este Ratonul și care este scopul său?
Totul a început în 2020. Atunci când autoarea cărții, Laura Dina, a început un proiect personal pe Facebook, intitulat „Poezie cu Ratonul Pălărie”. Pagina simpaticului Raton cu pălărie, port la patru ace și pasiune pentru poezie, a strâns rapid o comunitate de admiratori.
Care a fost secretul?
Vocația pentru psihologie și dragostea față de cei mici au determinat-o pe Laura Dina să dea frâu liber sclipirii sale artistice. Astfel, a început să scrie poezii dedicate copiilor. Inspirată de cei doi copii ai săi, autoarea a creat un personaj care iubește călătoriile prin România.
„Geografie cu Ratonul Pălărie” reprezintă prima apariție tipărită a peripețiilor celui mai aventurier raton din toate timpurile. Stilul său ludic îi va cuceri pe toți piticii curioși.
Atunci când poezia se-mpletește cu pasiunea pentru culori...
Se naște o carte pentru copii cum nu ai mai văzut. Cuvintele pline de savoare și nuanță ale Laurei Dina au prins și ele viață în forme și culori.
Daniela Olaru, ilustratoarea cărții, este născută la Botoșani și a crescut într-un loc aparte, înconjurat de dealuri și păduri seculare. Înzestrată cu patos pentru desen și culoare, și-a definitivat studiile la Iași și Palma de Mallorca.
„Geografie cu Ratonul Pălărie” este cel mai complex proiect de ilustrație al acesteia. Întreaga carte este ilustrată manual, într-o viziune autentică, de mâinile dibace ale Danielei Olaru. Cei mici vor întâlni aici o lume plină de umor și aventuri, un personaj descris în cele mai mici detalii, o România vie, o călătorie printre comorile unui popor.
Acceptă invitația Ratonului Pălărie
Pătrunde și tu, alături de micuțul tău, într-o lume de poveste.
O călătorie vizuală prin frumoasa Românie, bogățiile sale naturale, arhitecturale, medievale și folclorice te așteaptă.
Dealurile, munții, câmpiile, lacurile și Marea Neagră le vor încânta privirile piticilor cu nuanțe vii, însoțite de rime jucăușe. În Bucovina, Delta Dunării sau la Brașov? Doar cei mici aleg unde unde va fi oprirea.
Alături de carismaticul Raton Pălărie, copiii de pretutindeni sunt invitați să se aventureze într-o expediție spumoasă și plină de surprize.
De ce o carte de geografie în rime?
Recitarea sau doar cititul poeziei reprezintă o modalitate excelentă de a ajuta copiii să-și dezvolte dragostea pentru forma poetică.
Însă, adevărata comoară se află în înțelegerea modului în care poezia stimulează dezvoltarea celor mici. Ascultarea poeziei citite cu voce tare îi ajută pe pitici să recunoască tiparele de ritm și expresiile verbale.
Mai mult, rândurile scurte și frazele repetitive îi ajută pe copii să rețină informații mai complicate. În timp ce aceștia dobândesc cunoștințe, reușesc să își întărească și abilitățile de ascultare, deoarece se concentrează pe auzul diferitelor sunete și intonații. Poezia este un mod interesant și distractiv de a construi aceste abilități!
Ritmurile poeziei îi ajută în dezvoltarea abilităților de memorie. Copiii memorează cu ușurință replici și strofe întregi de poezie, mai ales când acestea au legătură directă cu imaginile.
Geografia este un domeniu plin de curiozități pentru cei mici. Așadar, abordarea Laurei Dina și Danielei Olaru îi oferă micuțului tău ocazia de a-și satisface curiozitatea legată de natură, arhitectură, tradiții, forme de relief și locuri din România.
Când mintea ascultă și inima tresaltă de emoție, cuvintele devin note, iar vocea un instrument muzical. Să le oferim copiilor noștri câte o bucățică din frumusețea cărților în fiecare zi!