Produsul a fost adăugat

Sari la conținut

🚚 Transport rapid | 2-3 zile lucrătoare! 🚚

La mulți ani, Europa, continent cu dor

04 mai, 2023
La mulți ani, Europa, continent cu dor

Din străbuni se povestește

Leagăn de civilizație și tărâm al bătăliilor ce-și au ecoul între ziduri încărcate de istorie. În acest spațiu al culturii, al descoperirilor și inovațiilor, ne ducem traiul zi de zi, fiind parte din comunități, în care fiecare avem rolul bine definit. Pe 9 mai sărbătorim Ziua Europei, drept zi a păcii și a unității. Este dovada faptului, că în ciuda războaielor purtate, cumva oamenii au regăsit sentimentul de acasă.  

Ce înseamnă Europa 

Pentru cei mici, universul se împarte între locuri familiare, precum acasă, la bunici sau la grădiniță și școală. Iar în acest context, călătoriile sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău. Excursiile din perioada copilăriei sunt mai mult decât un prilej de timp de calitate împreună, ci și un mod prin care micuții pot descoperi orizonturi noi și pot învăța despre alte spații, lărgindu-și astfel percepția. 

Contactul cu alte culturi este important pentru o creștere sănătoasă. Copilul deprinde astfel noțiuni despre țară, granițe, continente și lumea înconjurătoare. Va crește un adolescent preocupat de ceea ce se întâmplă în jurul său și un adult informat și implicat. 

Încă de la vârste fragede, cei mici învață să fie membri într-o comunitate. Poate porni de la grupul de copii de la scara blocului sau de pe stradă, până la clasa de la grădiniță sau școală, grupul de copii de la un anumit hobby (exemplu clasa de chitară, de dans, de canto etc). Regulile pe care le urmează sunt baza pe care și-o formează pentru a face parte din alte comunități, ulterior. 

Din acest punct de vedere, se poate începe o discuție despre țări, despre cum fiecare este unică în felul său, dar în care se prețuiesc aceleași valori, și deși au naționalități diferite, oamenii sunt egali și au aceleași drepturi. Și despre asta este Europa, unitate în diversitate. 

Cum puteți sărbători

Ziua Europei este sărbătorită cu mare fast, cu parade și activități menite să adune oamenii mai aproape. An de an, celebrăm pacea și unitatea aducând în prim plan motivele care au stat la baza acestei uniuni. Totodată, suntem recunoscători pentru cultura pe care o împărtășim, pentru o civilizație în plină dezvoltare și care mai are încă foarte multe de spus. 

Însă acest lucru se perpetuează prin educarea viitoarelor generații. Și tu îi poți povesti micuțului tău despre asta, dar și la grădiniță și școală se fac activități pentru a-i pregăti pe micii cetățeni. De exemplu:

  1. Prezintă țările europene printr-o hartă interactivă ce cuprinde elementele reprezentative. Puteți merge pe urmele lui Vivaldi în Italia sau descoperiți lalelele din frumoasa Olanda sau degustați brânzeturi franțuzești, și așa mai departe.
  2. Învățați steagurile lumii prin culoare. Cui nu-i place să învețe colorând? Noi cu siguranță spunem, da!
  3. Audiție muzicală. Se știe că cei mici sunt fani muzică și atunci este ideal să asculte Imnul Uniunii Europene, Odă Bucuriei, și pot învăța și versurile totodată.
  4. Dacă sunt mai măricei, copiii pot fi grupați pe echipe și fiecare grup să fie responsabil de câte un aspect: geografie, cultură, organizare, aderența țării noastre, principii și valori.
  5. Se pot organiza și concursuri cu teme dintre cele discutate sau de numire a capitalelor. 
  6. La final, vă propunem chiar un exercițiu de creativitate. Copiii sunt rugați să scrie un eseu sau să facă o prezentare despre cum și-ar imagina activitatea lor, dacă ar face parte din Parlamentul European. 

Arta, limbaj universal

Poate cel mai frumos mod prin care putem vorbi despre Europa sau oricare altă comunitate este arta. Cărțile, muzica, dansul, istoria sunt acele elemente care perpetuează o comunitate și îi sporesc frumusețea prin diversitate. Și noi îți propunem o călătorie prin artă sau pe culmile sunetelor, la operă

O lecție importantă care decurge de aici este cea prin care copiii înțeleg că, pentru a face parte dintr-o comunitate, oamenii nu trebuie să fie identici, dimpotrivă, diferențele sunt cele care ajută o societate să crească, ideile constructive, însă respectarea acelorași valori și a libertății fiecăruia. Egalitatea nu înseamnă niște oameni lipsiți de personalitate, ci niște indivizi cu caracter propriu, respectați pentru trăsătura lor esențială, aceea de a fi ființe umane. Iar artiștii au spus-o cel mai bine, de-a lungul timpului.

Așadar, să ne oferim câteva momente în care să ne gândim la bătrânul continent, la popoarele ce-i străbat cărările, la civilizația care-i cântă gloria, la viitoru-i promițător. Și este de datoria noastră să ne educăm copiii să fie cetățeni model ai acestei comunități, să ducă mai departe moștenirea culturală și socială.  

Să fim oameni între oameni!

From our Instagram

LIVRARE GRATUITĂ

La comenzi peste 300 lei

PLĂȚI ÎN SIGURANȚĂ

Plătești la curier în momentul livrării