Produsul a fost adăugat

Sari la conținut

🚚 Transport rapid | 2-3 zile lucrătoare! 🚚

Legenda lui Moș Nicolae și semnificația în viața copiilor: Inimă de bunic

03 dec., 2021
Legenda lui Moș Nicolae și semnificația în viața copiilor: Inimă de bunic

Va trebui să pregătim cu toții, în curând, ghetuțele pentru Moș Nicolae. Un eveniment așteptat, magic pentru cei mici și părinți. Bucuria, zâmbetul ștregăresc și joaca din sufletul copiilor îl sărbătoresc pe misteriosului bătrân, pesemne vreo rudă a lui Moș Crăciun.

Tradiția pregătirilor și lustruirea cizmulițelor, pentru întâmpinarea lui Moș Nicolae, sunt moștenite de la bunici și perpetuează din generație în generație. Dar de unde provine această tradiție și care este, de fapt, povestea?

Pentru copiii curioși și părinții misterioși, legenda Moșului Nicolae stă așternută aici, în câteva rânduri.

Pe urmele lui Moș Nicolae, cu povestioare buclucașe

Pe ce dată vine Moș Nicolae?

Cu mustața promoroacă și sacul plin de jucării, bătrânul nostru drag se apucă de-mpărțit în noaptea dintre 5 și 6 decembrie, în fiecare an. Carevasăzică, copiii și părinții trebuie să pregătească ghetuțele sau ciorapii înainte de culcare, în Ajun, așezându-le frumos lângă uși și ferestre, ori deasupra șemineului.

Cu emoții și cu coada ochiului, cei mici vor încerca să-l surprindă pe Moș Nicolae în timp ce acesta scoate încetișor obiectele misterioase din tolba lui îmbelșugată. Dar ce să fie oare acolo?

De ce vine, de fapt, Moșul sau de ce nu aduce cadouri în luna iulie, spre exemplu?

Ei bine, cea mai cunoscută legendă despre tradiția venirii lui Moș Nicolae este reprezentată de povestea unor fete sărace, trei la număr. Acestea, neavând câtuși de puțin zestre, nu puteau să se căsătorească. Astfel că, tatăl lor avea de gând să le vândă unor bărbați cu adevărat înstăriți.

Se spune în popor că Sfântul Nicolae, după ce a descoperit situația tristă a celor trei fete, a decis să le ofere o mână de ajutor, aruncându-le, într-o noapte, câte un săculeț cu bani. Mai mult decât atât, acești săculeți ar fi căzut în ghetuțele ce așteptau cuminți sau în ciorăpeii atârnați la uscat. De aceea, în zilele noastre, cei mici îl așteaptă pe Moș Nicolae cu ghetuțele lustruite și ciorăpeii curați.

Povestea lui Moș Nicolae din tradiția românească

În tradiția românească, Moș Nicolae apare asemenea unui cavaler pe cal alb, simbolizând căderea primei zăpezi și începutul anotimpului rece, dar și apărătorul ținuturilor de miazănoapte.

Iar dacă ar fi să ne întrebăm de ce bătrânul alege să poposească pe meleagurile noastre în noaptea dintre 5 și 6 decembrie, putem face legătura cu sărbătoarea Sfântului Nicolae. Tradiția spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt pe care Dumnezeu l-a făcut și, de aceea, are un rol foarte important.

Desigur că Moșului Nicolae i se atribuie o mulțime de povești și legende din popor, fiecare cu diferite interpretări. Ceea ce nu trebuie să uităm este faptul că Moșul îi iubește pe cei mici și face mari eforturi să le citească tuturor scrisorile și să nu omită nici pe cei mici, dar nici pe cei mai măricei.

Cadouri pentru sfioși și poznași, direct din tolba Moșului Nicolae

Conform tradiției, se spune că doar copiii cuminți, care și-au curățat bine ghetuțele, găsesc cadouri lăsate de Moș Nicolae. În schimb, copiii neascultători vor primi doar o nuielușă, în semn de pedeapsă pentru buclucurile pe care le-au pricinuit celor mari.

Cu toate acestea, Moșul este întotdeauna darnic și citește cu atenție fiecare cuvințel din scrisorile venite de la copiii din toată lumea.

Moș Nicolae este asemenea unui bunic care își iartă întodeauna nepoții și le oferă mereu un cadou, oricât de mic.

Cărțile pentru copii: oracolul cunoștințelor la vârste fragede

O carte excelentă, ce ne ajută să înțelegem mai bine conexiunea dintre bunic și nepot este Inimă de bunic de Irena Trevisan și Enrico Lorenzi, publicată la editura Katartis. O poveste încântătoare dedicată legăturii sacre dintre inimile bunicilor și ale nepoților de pretutindeni, din toate timpurile.

După cum v-ați dat seama, protagoniștii narațiunii sunt bunicul și nepotul. Locuind într-o căsuță modestă, în inima munților, cei doi se aventurează prin pădure, la cules de fructe, la pescuit pe lacul din apropiere. De-a lungul povestirii, nepoțelul explorează lumea și experimentează diferitele fețe ale copilăriei.

Dialogurile dintre cei doi, poveștile din trecut ale bunicului și dorința celui mic de a asimila cât mai multe informații, fac din povestirile așternute de cei doi cu migală un jurnal al călătoriei prin viață. În vreme ce nepoțelul crește și se dezvoltă, cartea prăfuită ajunge să îi fie alinare bunicului. Până într-o zi când o nouă față ștrengărească își face apariția, strănepotul.

O poveste ilustrată sugestiv, cu dialoguri simple și ușor de parcurs. Pe lângă text, imaginile îi ajută pe cei mici să înțeleagă mai ușor ce înseamnă „iubirea de bunic”, în toată complexitatea sa și importanța aventurii la vârsta copilăriei.

Este foarte bine să stimulăm curiozitatea celor mici. Curiozitatea îi conduce la explorare, iar explorarea la descoperire. Și cum putem face acest lucru dacă nu prin ajutorul cărților.

Făcând din nou legătura cu Moș Nicolae, copiii vor pricepe cu ușurință ce înseamnă modestia și recunoștința pentru darurile primite. Astfel, se vor bucura de lucrurile mici din punct de vedere material, dar semnificative din punct de vedere emoțional. 

Iar dacă îți dorești ca cel mic să continue aventura, uite aici o idee perfectă de cadou: colecția de cărți pentru copii Viața în Sălbăticie.

Lărgește orizontul celui mic și ajută-l să descopere lumea prin intermediul literaturii pentru copii!

From our Instagram

LIVRARE GRATUITĂ

La comenzi peste 300 lei

PLĂȚI ÎN SIGURANȚĂ

Plătești la curier în momentul livrării