Cărțile creează legături emoționale și gândiri sănătoase.
Mai cu seamă, literatura îi învață pe copii, prin cuvinte mici, dar valoroase, aspectele complexe ale vieții.
Mai mult decât atât, cărțile pun baze și modelează caractere, dezvoltă abilități comportamentale, cultivă știința moralității și emoțiilor. Prin cuvinte, imagini și personaje, copiilor le este hrănită imaginația, aspect ce le extinde barierele pe care aceștia le au în înțelegerea lumii.
Pe de altă parte, cei mici nu au încă abilitatea de a filtra singuri cunoștințele de care au nevoie. De aceea, cărțile și suportul oferit de părinți reprezintă două cărămizi fundamentale în construcția omului de mai târziu.
Hai să aflăm mai multe!
Literatura pentru copii: cunoaștere prin cuvinte
Cum îi ajută lectura pe prichindeii noștri?
Ei bine, rolul acesteia este mult mai important decât ai crede, iar beneficiile de care se bucură copiii sunt valoroase.
Aflați încă la vârste fragede, ei nu au o conștiință de sine foarte dezvoltată. Cu ajutorul cărților, aceștia reușesc să se înțeleagă pe ei înșiși și pe ceilalți din jur. De asemenea, aventurile povestite și ilustrate frumos printre paginile pline de tâlc le dezvoltă capacitatea de a identifica anumite situații și în viața reală.
Peste toate acestea, copiii învață să recunoască și dimensiunile estetice ale limbajului scris.
Să ne gândim la faptul că, în momentul în care cei mici parcurg o poveste, ajung să își însușească personajele. Altfel spus, ei ajung să se identifice cu gânduri, cuvinte și acțiuni.
Se spune că educația minții începe din vremea copilăriei. Și pe bună dreptate. Prin interacțiunea cu literatura, cei mici deprind și împrumută valori și tipare de comportament. Ba mai mult, modul lor de gândire poate fi extins sau chiar modificat în momentul în care descoperă cărțile.
Unde pot experimenta cei mici lectura?
Cele mai importate locuri în care copiii fac cunoștință cu literatura sunt la școală și acasă.
Desigur, în funcție de cele două instituții (a școlii și familiei), funcțiile literaturii sunt explorate în mod diferit. Important este ca, în cele din urmă, acestea să se susțină reciproc și să interacționeze armonios.
După cum știi, bazele se pun în familie. Acasă este primul loc în care putem cultiva dragostea copiilor pentru literatură.
Citește-le cu voce tare copiilor, încă de la vârste mici. Chiar dacă ai crede că nu înțeleg, de fapt, reușești să le comunici importanța literaturii prin experiențe plăcute.
Pentru preșcolari, cărțile sunt și mai semnificative. Limbajul și vocabularul acestora sunt îmbogățite prin dobândirea anumitor structuri de limbă, ce nu se găsesc în conversațiile obișnuite din viața de zi cu zi.
Un exemplu punctual de interacțiune cu lectura îl reprezintă poveștile spuse înainte de culcare.
Data viitoare nu pierde o astfel de ocazie. Inclusiv relația părinte-copil va fi îmbunătățită în acest fel.
Cum alegem cărțile potrivite pentru copii?
Ei bine, deși mintea celor mici este ageră, nu le putem propune orice tip de carte.
Ei au nevoie de îndrumarea ta atunci când experimentează lectura. Desigur, trebuie să iei în considerare și părerea celui mic. Înainte de începerea cititului, roagă-l pe copilul tău să răsfoiască puțin cartea. Trecând peste imagini și text, el îți va spune dacă dorește să descopere povestea.
Ajută-l să dobândească titluri preferate și în funcție de acest aspect îi poți alege, prin comparație, alte cărți mai ușoare sau mai dificile.
Și nu uita de diversitate. Nu te concentra doar pe enciclopedii pentru copii sau cărți de ficțiune. Doar prin explorarea genurilor și stilurilor, cel mic va putea să își îmbogățească cunoștințele.
Bineînțeles, trebuie să punctăm și cel mai important aspect. Orientează-te către subiecte potrivite vârstei și nivelului de maturitate.
Ești în căutarea unor cărți adecvate pentru puiul tău?
Biblioteca editurii Katartis îți stă la dispoziție. Aici găsești o mulțime de titluri publicate special pentru copiii noștri. Tot ce îți rămâne de făcut este să începi explorarea alături de cel mic.
Un copil care citeşte va fi un adult care gândeşte. – Sasha Salmina