
Este luna cadourilor, și cei mici atât așteaptă!
Dar hmm, găsirea unui cadou potrivit pentru prichindelul tău poate fi o provocare. Așa că ai nevoie de soluții inedite pentru situații deosebite.
Tocmai de aceea, editura Katartis vine în ajutorul părinților de pretutindeni și își mărește colecția cu încă trei cărți pentru copii. Cu ilustrații ieșite din comun, povești cu tâlc și dialoguri simple, „proaspetele lucrușoare din zestrea noastră” vor aduce bucurie și cunoaștere pentru cei mici.
De ce să dăruiești o carte?
Ei bine, lectura are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor, atât din punct de vedere cognitiv și emoțional, cât și fizic. Plus că acestea reprezintă o bază solidă în educația lor. Cititul îi ajută să înțeleagă mai ușor stimulii din jur și, bineînțeles, le îmbogățește consistent vocabularul.
Pe de altă parte, sesiunile de lectură în familie consolidează relația dintre cei mici și părinți.
Dezvăluim, în cele ce urmează, câteva frânturi de poveste din noile noastre cărți.
O furie de leu de Giulia Pesavento și Susy Zanella
Lupta cu emoțiile copiilor poate fi una aprigă. Cartea O furie de leu de Giulia Pesaveto și Susy Zanella oferă o povestioară despre gestionarea furiei și a crizelor de tantrum la vârstele fragede.
Scurta narațiune, cu ilustrații sugestive și colorate, ne ajută să le explicăm celor mici, într-un mod inedit, ce este furia și cum o pot domoli.
Ca să înțelegem mai bine despre ce este vorba, s-o luăm la pas pe firul poveștii.
Protagonistul este înfățișat sub forma unui leu, așa cum putem intui din titlu. Leul nostru ajunge, în urma unui incident neînsemnat, să se confrunte cu propria-i furie, un personaj în oglindă, dar cu o înfățișare haotică.
Deși personajul animăluț încearcă să o doboare cu răcnetul său, strigătul Furiei este cu mult mai puternic, lucru ce îl determină să se ascundă. Aventura începe în momentul în care eroul poveștii își înfruntă teama, părăsește ascunzătoarea și, prin gesturi afectuoase, reușește să o calmeze, sfârșind amândoi într-o joacă de neoprit.
Atât de frumos ilustrată și cu rânduri pline de morală, cartea reprezintă un instrument ideal prin care cei mici pot înțelege și gestiona mai ușor momentele de supărare maximă.
O modalitate deosebită și creativă prin care copiii deprind abilitatea evocării calmului.
Valiza roz de Susie Morgenstern
Ei, nimic nu poate înlocui cărțile. Ele fiind hrană pentru creier, de altfel. O carte pentru copii reușește să îi deschidă celui mic orizontul cunoașterii și îi dezvoltă gândirea logică.
Căci foarte important este ca prichindeii să își clădească personalitatea pe principii sănătoase.
În acest sens, o carte excelentă este Valiza Roz de Susie Morgenstern. Cum venirea unui copil pe lume reprezintă o bucurie fără margini pentru părinți, acest lucru ar trebui consemnat așa cum trebuie. Micuțul Benjamin are parte de cel mai inedit cadou de bun venit pe lume, o valiză roz. Mare le-a fost uimirea părinților când bunica din partea tatălui i-a oferit bebelușului un cadou atât de neobișnuit.
Ce putea face un copil proaspăt venit pe lume cu o valiză? Unde mai pui că era și roz. Roz pentru un băiețel?
Dar micuțul Benjamin ajunge să se atașeze de acest cadou. Astfel că, valiza ajunge să îl însoțească în fiecare etapă importantă din viața lui: la școală, în liceu, în vizită la cel mai bun prieten, la facultate și în momentul plecării de acasă.
Deși ceilalți copii nu puteau să înțeleagă atașamentul băiețelului față de „dubiosul ghiozdan” și chiar îl ironizau uneori, Benjamin nu se supăra niciodată. Nici măcar mama nu reușea să îl despartă pe copilul devenit apoi adult de valiza lui roz.
Ce înțelegem de aici?
Ei bine, valiza roz reprezintă pata de culoare din viața fiecărui copil. Mai mult decât atât, comportamentul lui Benjamin ne arată că a fi diferit nu este un lucru rău, iar cei mici ar trebui să învețe să se accepte așa, atât pe ei, cât și pe cei din jur.
Plus că valiza roz mai simbolizează și sufletul de copil, pe care ar trebui să îl purtăm întotdeauna după noi, chiar și înghesuit în colțul inimii.
Inimă de bunic de de Irena Trevisan și Enrico Lorenzi
O altă carte cu tâlc pentru copii din colecția noastră este Inimă de bunic de de Irena Trevisan și Enrico Lorenzi.
Așa cum am povestit într-un articol anterior despre legenda lui Moș Nicolae și semnificația lui în viața copiilor, fiecare carte îi ajută pe cei mici, dar și pe cei mari să înțeleagă mai ușor lumea din jur. Inimă de bunic, spre exemplu, pune în lumina cunoștinței legătura dintre bunicii și nepoții de pretutindeni, din toate vremurile.
Locuind într-o căsuță modescioară, printre culmile falnice ale munților, un bunic și nepotul său explorează deopotrivă fețele copilăriei și bucuria bătrâneților. În antiteză, dar strânse laolaltă, lumile celor doi se întâlnesc și se completează în armonie.
Trecând prin tot felul de aventuri la pescuit, prin pădure la cules de fructe sau explorat cărări, nepotul descoperă în permanență lucrurile mici care oferă semnificație vieții. Pecetluite într-un jurnal făcut cu răbdare de cei doi, amintirile rămân scrise sub mâinile fragede ale bunicului. Acestea parcurg cu dor paginile după ce nepotul ajuns adult pleacă pe drumul său. Însă, într-o zi, băiețelul îl surprinde, aducându-i un alt copil ștrengar, strănepotul.
Ilustrațiile, tabloul colorat și dialogul simplu îl vor atrage pe cel mic, dar și pe părinți în poveste. O altă narațiune cu tâlc despre rolul aventurii în dezvoltarea copiilor și conexiunea dintre bunici și nepoți. O carte potrivită, de asemenea, și pentru un joc de rol.
Nu-i așa că-s minunate cărțile? Atât de profunde, dar inocente și, totodată, pline de învățăminte. Un cadou minunat pentru copii de toate vârstele, un bagaj de cunoștințe și emoții, fără îndoială.
Bucură-l pe cel mic cu noile cărți cu morală pentru copii din colecția Katartis!