
Spune-mi cu cine te împrietenești, eu îți spun cine ești
Sunt oameni care au doar un prieten foarte bun pentru toată viața și sunt oameni care au sute. De fapt, cum e mai bine și cum evoluăm?
Aceasta e o întrebare pe care ne-o adresăm adesea. Când suntem părinți, ne gândim atunci când alegem o grădiniță sau școală și la dimensiunea socială pe care o va dezvolta cel mic. Ne dorim să crească într-un mediu prietenos, cu multiple valori și posibilitatea de a parcurge cursuri opționale adaptate personalității lui. Interacțiunea cu alți colegi și participarea la activități de grup e ceea ce diferențiază între copiii introverți și extraverți.
Te ajută relațiile extra-familiale?
Da, de 3 ori, DA! Este important pentru un copil să găsească în cercul familiei o abordare prietenească, la care se simtă confortabil să revină și cu care împărtășește și cele mai ascunse temeri, dar nu este suficient. O prietenie din exterior presupune un alt model de a gândi și de a face lucrurile. Îl provoacă și îl angrenează deopotrivă. Astfel, copiii își exprimă individualitatea și felul unic de a fi. Își pune în aplicare inteligența emoțională, înțelegând și acceptând alte moduri de a face lucrurile.
Din fericire, copiii sunt mult mai dezinhibați față de adulți atunci când vine vorba de prietenie. Ei reușeșc cumva să se adapteze din mers, ceea ce ne face să ne gândim că poate întocmai acea inocență ne salvează.
Pentru cei mici, prietenii pe care îi au fac parte dintre constantele din viața lor: spațiul sigur al grădiniței, figurile familare și amicii cu care împărtășesc emoții, aventuri și culorile la ora de desen.
Și asta putem recunoaște cu toții, prietenii sunt mereu acolo pentru momentele speciale din viața noastră.
Prietenii sunt acolo când mergi la școală.
Prietenii sunt acolo la prima căzătură pe bicicletă.
Prietenii sunt acolo să te susțină, chiar atunci când ai nevoie de ajutor.
Prietenii te iartă și înțeleg când spui lucruri la supărare.
Prietenii sunt cei pe care îi inviți la o petrecere în pijamale.
Prietenii te ajută să-ți dai seama când greșești.
Prietenii lucrează împreună cu tine pentru rezultatul dorit.
Prietenii îți împărtășesc aceleași valori și principii.
Prietenii sunt cei cu care fiecare serbare e mai distractivă.
Prietenii sunt cei cu care construiești amintiri comune.
Prietenii știu să te aștepte și să nu judece.
Dar pentru toate, suntem recunoscători pentru că prietenii sunt familia pe care ne-o alegem.
Nu există o rețetă a prieteniei, cum nu există un mod ideal de a ne face un prieten. Uneori ne leagă asemănările, alteori micile diferențe. Dar de cele mai multe ori, prietenii sunt piesele care lipsesc din felul nostru de a fi. Și nu avem nevoie de o zi specială pentru a le mulțumi, fiecare zi poate fi momentul pentru a aprecia prietenii care ne-au făcut mari.
Datorită relațiilor extra-familiale învățăm mai multe despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Tiparul pe care îl stabilim încă din copilărie cu privire la alegerea prietenilor este cel pe care îl vom respecta, involuntar, întreaga viață. Se desprind comportamente precum: independența față de familie, lecția despre întrajutorare, lecția despre a se accepta așa cum este în fața altei persoane, depășirea fricii de a se manifesta, eliminarea prejudecăților și mai ales empatia.
Prietenii sunt felul nostru de a ne construi și de a face parte!