
Pline de magie și personaje fantastice, basmele își găsesc un loc special în copilăria fiecărui copil.
Personaje precum Cenușăreasa, Făt-Frumos, Albă ca Zăpada, Crăiasa Zăpezii și mulți alți eroi buni sau răi, îi invită pe cei mici în lumea fanteziei și îi transpun într-un univers mirific.
Ascultând sau citind basme, copiii își dezvoltă imaginația și creativitatea, învață diferența dintre bine și rău și descoperă că, dincolo de spațiul pe care îl cunosc ei, există o lume mare și plină de provocări, guvernată de forțe, valori și principii, ce așteaptă să fie explorată.
Și chiar dacă zmeii și balaurii pot părea personaje prea dure pentru sufletul inocent și sensibil al micuților, basmele au un rol benefic în dezvoltarea lor.
Așadar, hai să descoperim împreună ce sunt basmele și ce impact au asupra psihicului și personalității unui copil.
Basmul, o împletire între realitate și fantezie
Basmele sunt mai mult decât povești de adormit copiii.
Acestea sunt o metaforă a unor lumi îndepărtate, cu tentă moralizatoare, în care eroii pot să facă aproape orice. Animalele zboară sau vorbesc, Făt-Frumos moare dar este readus la viață, fata de împărat se poate transforma într-o pasăre și exemplele pot continua.
Datorită puterilor miraculoase cu care sunt înzestrați, eroii din basme îi ajută pe copii să descopere și să înțeleagă lupta cu forțele naturii, confruntarea dintre bine și rău, precum și complexitatea relațiilor dintre oameni.
Și pentru că basmele sunt povestiri ce urmează firul vieții, micuților le este ușor să se identifice cu personajele pe care le întâlnesc pe tărâmul imaginarului, acestea devenind modele demne de urmat.
De ce să le citim copiilor basme?
În primul rând, basmele dezvoltă memoria, gândirea și vorbirea copiilor.
Citind basme, copiii descoperă și învață cuvinte și expresii noi, dar și regionalisme sau cuvinte folosite mai rar. De asemenea, ei memorează expresiile specifice basmului, precum cele de început sau din încheiere, dar și replicile personajelor preferate, dezvoltându-și astfel limbajul și vocabularul.
Iar atunci când se lasă captivați de firul narațiunii și urmăresc cu atenție peripețiile prin care trec personajele poveștilor, ei își exersează atenția.
Basmele sunt cele care îi ajută pe copii să facă diferența între bine și rău, contribuind la dobândirea unor virtuți importante precum: adevărul, cinstea, curajul, bunătatea, dreptatea etc. Totodată, prin intermediul personajelor negative, ei descoperă trăsături nedemne, așa cum sunt răutatea, zgârcenia, lăcomia, viclenia etc.
În cele din urmă, basmele devin glasul copiilor atunci când aceștia nu știu cum să-și exprime trăirile, temerile sau frustrările. Citind basme, micuții își pot rezolva conflictele interioare, pot scăpa de anumite frici și își pot clarifica sentimentele și emoțiile.
Toate acestea modelează trăsăturile de caracter și personalitatea micuților, oferindu-le șansa de a crește sănătos și armonios.
Spărgătorul de nuci, o poveste uimitoare de Crăciun
„Spărgătorul de nuci” este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite povești pentru copii, prin care cititorii mici și mari descoperă puterea imaginației, dar și nevoia de visare.
Povestea reprezintă o evadare în lumea basmului, acolo unde totul este posibil. Totul începe într-o seară magică de Ajun, cu Friz și Clara, doi frați care primesc multe jucării de la unchiul lor, Drosselmeier. Dar iată că printre cadouri se află și un soldățel Spărgător de nuci. Jucăria a fost primită cu mult entuziasm de copii, mai ales de Clara. Astfel, înainte să meargă la culcare, fetița îl pune pe soldățel lângă păpușile sale, când...jucăria prinde viață și o însoțește pe Clara într-o călătorie fantastică.
Personajele poveștii ajung într-o lume feerică, pe care te invităm să o descoperi alături de micuțul tău.
De asemenea, faimoasa poveste a Spărgătorului de nuci ascunde multe semnificații și învățăminte valoroase, despre care poți discuta cu cel mic.
Poftiți în lumea fermecătoare a basmelor!
Basmele hrănesc mintea și sufletul cititorilor de orice vârstă.
Acestea sunt o oglindire a unor lumi de mult apuse, a căror valoare educativă și formativă este de neprețuit.
Citește basme și povești alături de copii și ajută-i să știe că balaurii există, dar că aceștia pot fi învinși.
Astfel, puiul tău va învăța de la cea mai fragedă vârstă să fie cinstit, luptător și bun, asemeni personajelor din basme care luptă de partea binelui.
Noi te așteptăm cu cele mai frumoase și captivante povești pentru copii, special alese pentru piticii curioși și dornici de aventură.
Spor la lectură!